Luftslott och synvillor

En nästan overklig bildvärld, i en stor och skev bok. Full av påhitt och rena fantasier, med omöjliga figurer och perspektiv som inte går ihop.
Och andra märkligheter. Ett klassisk planschverk – utan text. Nästan.
Luftslott och synvillor är bok om hur verkligheten kanske kan se ut.
Och om hur den verkligen inte ser ut. Din bokhylla blir sig aldrig lik!

Presentbok. 7-99 år. 300/227×350 mm. Rabén & Sjögren 2019.

Vilken fin!

En liten pekbok för de som är små. Full av sånt som är fint.
Fina fjärilar, fina bilar, fina nallar, fina blommor, fina hundar
och fina snäckor. Alla är fina, några är till och med jättefina.
Och sist i boken – det allra, allra finaste!

Fakta. 1-3 år. 160×160 mm. Rabén & Sjögren 2019.

Känn igen 250 djur och växter

I den här samlingsvolymen har vi samlat hela Känn igen 25-serien!
Tio små böcker i en stor. Knubbig och innehållsrik. Perfekt för den
som vill lära sig hur man känner igen alla möjliga djur och växter.
Om du vill kika på hur det ser ut inuti boken? Då får du klicka på
de olika bokomslagen i Känn igen 25-serien, nedanför Lejoparden.
Så ser det nämligen ut i den här boken också. Alltihop finns med!

Fakta. 4-99 år. 294 sidor. 190×196 mm. Rabén & Sjögren 2018.

Lejoparden

Den här figuren är inte randig som en tiger, inte svart som en panter, inte enfärgad som ett lejon och inte fläckig överallt som en leopard.
Vad är det då för slags djur?
Det spelar väl ingen roll vad man är för något? Den lilla krabaten bryr sig inte det minsta. Inte förrän de andra djuren börjar fråga …
En bok om vad som är viktigt. På riktigt.

Bilderbok. 3-99 år. 68 sidor. 308×200 mm. Rabén & Sjögren 2017.


Känn igen 25 …

Tio färgglada naturböcker för nyfikna barn (och flertalet vuxna?!).

Om blommor eller fiskar. Svampar eller fåglar. Och allt mittemellan.

Här lär du dig känna igen några av de många olika djur och växter som finns ute i naturen. Inte bara några få. Och inte jättemånga. Men tillräckligt många för att du ska bli riktigt duktig – 25 stycken!

I varje bok presenteras varje sort med en stor bild, en kort text

(om ditt och datt) och massor av tips på hur du känner igen dem!

Fakta. 4-99 år. 32 sidor. 188×198 mm. Rabén & Sjögren 2011–13.

Känn igen 25-serien tilldelades Carl von Linné-plaketten 2012.


Känn igen 25 blommor

Känn igen 25 fiskar
Känn igen 25 svampar och bär
Känn igen 25 fåglar
Känn igen 25 fjärilar och flygfän
Känn igen 25 sniglar, kryp och kräldjur
Känn igen 25 träd och buskar
Känn igen 25 däggdjur
Känn igen 25 myror och andra småkryp
Känn igen 25 strandfynd

                 

                  

MORMORS lilla KRÅKA och pappan

Tredje boken om mormors lilla kråka! Kråkan vet ”att hennes mamma dog, för länge sen i kanten av en skog”. Men vart tog pappa vägen? ”Han försvann. Vi har aldrig sett varann”. Då ger sig den lilla kråkan och mormor ut på pappa-jakt …

En spännande och tänkvärd berättelse som, allt medan natten faller, leder kråkan till högst oväntade platser, möten och ett kanske lika oväntat slut!?

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 240×220 mm. Rabén & Sjögren 2009.

Vilka bilar

Bilar, bilar, bilar. Överallt finns det bilar. Stora och små. Runda och kantiga. Fula och fina. I massvis av olika varianter, årsmodeller och färger. Men hur känner man igen dem? Då får man kika noga. På de små, små detaljerna.

Här möter du några av de vanligaste bilarna, som Volvo, Fiat, VW, Saab, Ford, Renault … och Ferrari!? Och några till! En verklig bilkavalkad för små och stora bilspanare.

Bilderbok. 3-12 år. 32 sidor. 190×265 mm. Rabén & Sjögren 2009.

Även utgiven i Klumpe-Dumpe-serien 2014.

Kolla in!

Kolla in! är en bilderbok. En äkta bilderbok. Utan ett ord.

Men med massor av berättelser …

Upptäck hur sjörövarskepp, ånglok, rymdfärjor, lastbilar och många andra farkoster ser ut. Både utanpå och inuti. En fantasieggande och myllrande, helt okommenterad bildkavalkad.

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 230×210 mm. Bonnier Carlsen 2008.
Utgiven som pixi 2012.

MORMORS lilla KRÅKA i tvättstugan

Andra boken om mormors lilla kråka. Kråkans vilda framfart i mormors lägenhet resulterar i ett berg med smutstvätt. Då måste man tvätta. Så mormor och kråkan beger sig ner i den mörka källaren, till tvättstugan. När mormor fyllt tvättmaskinerna ber hon kråkan att vänta där, medan hon går upp och städar klart. Men vänta är inget små kråkor är bra på. Inte när det finns så mycket annat man kan hitta på!?

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 240×220 mm. Rabén & Sjögren 2007.

EN TILL!

En fisk. Och en till. Det blir två fiskar. Och en till. Det blir tre. Och fyra, fem. Så fortsätter det, tills det plötsligt inte finns några fiskar alls!

En liten och ordknapp, men spännande, berättelse om ett stim abborrar. Och samtidigt en interaktiv räknelek för ungar som just börjat räkna.

Bilderbok. 3-6 år. 32 sidor. 195×195 mm. Rabén & Sjögren 2006.

MORMORS lilla KRÅKA

En dag hittar mormor en liten kråkunge. Men vad ska man med en kråka till? Hur vet man vad en kråka vill? Mormor är full av idéer på vad det ska bli av hennes kråka, men den lilla kråkan håller inte riktigt med. Till slut förstår mormor att kråkan är bäst just som hon är; liten och kaxig, kraxig och flaxig.

Bilderbok. 4-8 år. 40 sidor. 240×220 mm. Rabén & Sjögren 2005.

Världens bästa djur

… är grisen, såklart. I den fjärde boken i serien om grisen Lindboms äventyr möter du allt från spår- och cirkusgrisar, till vilda och tama svin. Och kungliga grisar, lortgrisar, galtar, suggor och kultingar, liksom grisar i språk och sagor, vikingarnas Särimner och andra mytologiska svin, polkagrisar, grisrekord (som störst, minst, snabbast och sällsyntast) och mycket, mycket mer. En infallsrik kavalkad av griskuriosa! En grymt bra bok, enligt grisen Lindbom.

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 210×265 mm. Rabén & Sjögren 2004.

Blomstergrisen

Tredje boken om Lindboms äventyr utspelar sig 1712 i småländska Råshult. Grisen Lindbom och hans bäste vän, femåringen Carl, ger sig ut på en somrig och spännande upptäcktsfärd. Carl letar efter blommor. Det gör Lindbom också. Om de går att äta! Upptäcktsfärden går över blomsterängar och gärdesgårdar, ända bort till den stora mörka skogen. Allt medan skymningen faller.

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 210×265 mm. Rabén & Sjögren 2003.

Även utgiven i mjukband 2005, och i Klumpe-Dumpe-serien 2007.

Vem har varit här?

Det är inte ofta man ser vilda djur, men i snön syns spåren efter dem. Tänk, nyss gick här en räv. Eller var det en hund? Eller kanske en varg? Och hur ser man egentligen skillnad på ett lodjursspår, jämfört med en vanligt katt?

En spårbok för nyfikna spårletare, med tjugofem av de vanligaste djurens spår – allihop avbildade lika stora, eller små, som dem man hittar i naturen. Jämför det jättestora spåret efter en björn med de små, små spåren av näbbmöss och sorkar.

Bilderbok. 5-9 år. 40 sidor. 215×280 mm. Natur och Kultur 2002.
Nyutgiven av Rabén & Sjögren 2018.

Birkagrisen

I andra boken om grisen Lindboms äventyr är det vikingatid. Lindbom och hans vän Bjarne ger sig ut på en lång och farofylld resa. Från vikingastaden Birka och ut över den stora Atlanten. Bort mot okänt land. Men havet känns oändligt stort. Inte ens när de hittar land är Bjarne nöjd. Ska de aldrig komma fram?

Handlingen följer till stora delar den isländska Grönländingasagan, där det berättas om hur Amerika upptäcktes, långt innan Columbus.

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 210×265 mm. Rabén & Sjögren 2001.

Fåglar på stan

I den här lilla behändiga boken beskrivs femtio fåglar som man lätt får syn på – utan kikare eller specialistkunskaper – mitt i stan! Som gråsparven på cafébordet. Eller är det kanske en pilfink? Var det en trut, eller en mås, där på korvkiosken? Och vem är det som sjunger så vackert uppifrån skorstenen när mörkret lägger sig?

Passar lika bra i alla svenska städer. En bok för stora och små flanörer, som märkt att det flaxar till här och där.

Faktabok. 6-99 år. 112 sidor. 135×155 mm. Rabén & Sjögren 2001.

Vasagrisen

Första boken om grisen Lindboms äventyr. Året är 1628 och grisen Lindbom hamnar på regalskeppet Vasa, för att bli fläskkotlett! Under sitt flyktförsök smyger han runt i hela det pampiga skeppet; från de mörka skrymslena nere i hålskeppet, förbi alla kanoner och genom kaptenens kajuta. Till slut hamnar Lindbom högst upp i stormastens topp. Då lägger Vasa ut! Hur ska det gå?

Faktagranskad av Vasamuseet.

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 210×265 mm. Rabén & Sjögren 2000.

Även utgiven i Klumpe-Dumpe-serien 2003.

Staden när du sover

På kvällen när de flesta går och lägger sig finns det många som istället går till jobbet. Och som sedan är vakna hela natten!

Följ med på en vandring genom staden, som den ser ut när du sover. Här möter du några av de som jobbar när vi andra sover; brandmän, radiopratare, lastbilschaufförer, poliser (och bovar), sjuksköterskor, ambulanssjukvårdare, astronomer, nattvakter, bagare och många andra.

Bilderbok. 5-9 år. 40 sidor. 210×265 mm. Bonnier Carlsen 2000.

Vid fågelholken

Visst är det härligt med fågelsång alldeles utanför husknuten. Ett sätt att försäkra sig om detta är att sätta upp fågelholkar. Dessutom hjälper du fåglarna, eftersom det är bostadsbrist i deras värld. Men vilka fåglar är det som bor i holkar och hur ska holkarna helst se ut? Det lär du dig i den här boken.

Innehåller fem enkla ritningar för den som vill snickra själv.

Faktabok. 7-99 år. 40 sidor. 180×205 mm. Alfabeta 1999.

Andra reviderad upplaga 2006.

Vi kör runt hela världen

En dag är Elis uttråkad och frågar sin pappa vad de ska hitta på.

– Vi kör runt hela världen, svarar pappan! Och så blir det. De packar in sig i den gamla blå Saaben och ger sig iväg på en svindlande resa, runt hela världen. Genom alla de sju världsdelarna. Samtidigt blir det en resa runt hela boken!? Upp och ner, och fram och bak.

En bok full av myllrande bilder att upptäcka. Djur, natur, kultur, länder och kontinenter … i en salig blandning.

Bilderbok. 5-9 år. 32 sidor. 215×275 mm. Bonnier Carlsen 1999.

Vid fågelbordet

Ett välfyllt fågelbord, eller bara en ensam talgboll, lockar fram fåglar man annars inte brukar se mer än skymten av. Plötsligt kommer de fram till fönstret och hälsar på! En vinterdag får talgoxarna och blåmesarna sällskap av en domherre och … men, vad är det där?

Här lär du dig känna igen ett trettiotal av de vanligaste besökarna vid ditt fågelbord, med tips på favoritmat och mycket annat.

Faktabok. 7-99 år. 40 sidor. 180×205 mm. Alfabeta 1998.

Andra reviderad upplaga 2006.

Pappan svarar fel …

Varför är en fågel en fågel? Vad är det som är typiskt för just fåglarna? Den frågan ställer en pojke till sin pappa. Och pappan svarar. Men det blir bara fel, hur pappan än försöker. För flyger gör även myggor och fladdermöss. Lägger ägg gör ju både sköldpaddor och myror. Bygger bo gör till och med bävrar. Så fortsätter det tills pojken hittar svaret – på ett högst oväntat sätt!

Bilderbok. 4-8 år. 32 sidor. 205×260 mm. Bonnier Carlsen 1998.

Morups Tånge

Morups Tånge är inte bara en naturskön udde i Halland. Det är också en klassisk fågellokal. Här beskrivs årstidernas växlingar, lite kart- och fyrplatshistorik, samt de tre pionjärer som gjorde platsen känd.

Allt varvat med gamla kartor, foton och mängder av små luftiga fickboksakvareller, gjorda under otaliga besök på platsen.

Faktabok. Vuxen. 116 sidor. 220×190 mm. Tre Böcker 1995.

rad